Effectief thuis werken? Laat technologie je helpen!

Effectief thuis werken? Laat technologie je helpen!

Effectief thuis werken? Laat technologie je helpen!

Het zijn bijzondere tijden. Door de coronacrisis werken veel medewerkers vanuit huis. Voor veel organisaties en medewerkers is dit een situatie waar ze niet voor gekozen hebben. Maar hoe kun je er voor zorgen om deze periode sterk door te komen? Welke techniek kan je daar bij helpen? Organiseer het goed, en profiteer van de flexibiliteit die de cloud je biedt.

Communiceren en samenwerken (Office 365, Teams)

Blijven communiceren is een must! Bereikbaar blijven voor je collega’s en relaties en kunnen samenwerken is belangrijk. Er zijn verschillende oplossingen op de markt op gebied van bellen, vergaderen en informatie uitwisselen. Bij Bravos IT raden we klanten aan om de Microsoft Office 365 en aanverwante applicaties in te zetten om tot een volwaardige digitale werkplek te komen.

Microsoft heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op Microsoft Teams. In deze applicatie kun je met elkaar chatten, bellen en videobellen. Het communicatie deel is hiermee goed geregeld. Met name videobellen is nuttig wanneer langer of vaker op afstand van elkaar werkt. Je kunt elkaar zo blijven zien, ook in groepen. Daarnaast kan tegelijk samengewerkt worden aan documenten, maar bijvoorbeeld ook meekijken op elkaars scherm. Het kan nog verder uitgebreid worden met planningen, taaklijsten en whiteboards. Ook integreert het met andere Office applicaties zoals Outlook. In een volgend artikel zal verder ingegaan worden op de mogelijkheden van Teams, hou het blog in de gaten! Hier alvast de intro video over Teams van Microsoft zelf:

Je kantoor bureaublad bij je thuis (Windows Virtual Desktop)

Office 365 en Teams kunnen als applicaties en schil op je bestaande werkplek of laptop werken. Soms is een verdere integratie gewenst om zoveel mogelijk (of zelfs helemaal) de werkplek zoals op kantoor na te bootsen. Of om specifieke bedrijfsapplicaties en informatie beschikbaar te stellen. Hiervoor biedt Bravos IT de oplossing van Windows Virtual Desktop (WVD). Dit is een werkplek die gedraaid wordt in de cloud en waarvan enkel het beeld en de besturing naar jou werkplek worden gestuurd. Deze werkplek kan worden gestart via de browser of een lokale applicatie, en je krijgt het bureaublad zoals je dat gewend bent getoond, met de applicaties die je ook op kantoor hebt, inclusief de benodigde data. Met name voor bedrijven met gevoelige informatie of andere compliance behoeften kan dit interessant zijn. De medewerkers werken melden zich namelijk aan op  het netwerk van het bedrijf en werken daarbinnen.

Voordelen Windows Virtual Desktop

Veilig thuis werken (VPN, multi-factor-authenticatie, versleuteling)

Uiteraard wil je veilig werken, ook thuis. Kwaadwillenden wil je buiten de deur houden en de bedrijfsinformatie binnen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Een versleutelde verbinding tussen de thuiswerkplek en het bedrijfsnetwerk zorgt hiervoor, dit wordt een virtual private network genoemd (VPN). Je kunt dit zien als een tunnel over het internet waar niemand anders bij kan. De ene kant van de tunnel is begint op  de thuiswerkplek in wordt opgezet middels een geïnstalleerde applicatie. De andere kant is de hardware van het bedrijf, de firewall. Deze bepaald welk verkeer wel en niet door mag. Vanuit gebruikersoogpunt is dit een gebruiksvriendelijke oplossingen.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van werklaptops en/of persoonlijke apparaten wil je dat hier versleuteling van de lokale dataopslag voor wordt afgedwongen. Bravos IT kan op afstand deze versleuteling afdwingen. Hierdoor komt bij verlies van een apparaat geen gevoelige informatie op straat te liggen. Dit is een effectieve manier om dit risico af te dichten. Tot slot wil je dat enkel de juiste gebruikers toegang krijgt tot de applicatie, documenten of de volledige werkplek. Dit gebeurd via een tweede verificatie van de gebruiker naast de inlognaam en het wachtwoord. Voor pinnen gebruik je een bankpas, plus een pincode. Voor inloggen op de thuiswerkplek gebruik je je inlognaam en wachtwoord, plus een gegenereerde code (multi-factor authenticatie). Via een applicatie op de telefoon of via SMS wordt deze verkregen. Aangezien onze diensten veelal Microsoft gebaseerd zijn raden we de Microsoft Authenticator aan. Voordeel is dat deze tool ook goed aansluit op biometrische inlog mogelijkheden binnen Windows 10, zoals via vingerafdruk.

Hoe heb jij de thuiswerkplek geregeld?

Thuiswerken hoeft tegenwoordig echt geen probleem meer te zijn! Met gebruiksvriendelijke oplossingen kun je makkelijk en effectief samenwerken en communiceren. Ook de beveiliging kan voor de thuiswerkplek goed georganiseerd worden. Wellicht kan op deze manier de coronacrisis een impuls geven aan flexibel en effectief samenwerken. Heb je hulp nodig? Dan staan we voor je klaar. Bel 085-0777200 of mail info@bravosit.nl.